Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Το «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας» σε ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 10.03.2018


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας και πολιτικές προκλήσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την 5η Μαρτίου.
Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Χρυσόγονου και τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα που βιώνει εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η συζήτηση διεξήχθη σε δύο πάνελ. Στο πρώτο, παρουσιάστηκε το «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017», το οποίο αποτελεί τον 6ο συλλογικό τόμο της σειράς που ξεκίνησε το 2001 απ’ το ΕΚΚΕ και περιλαμβάνει άρθρα ερευνητών του και εξωτερικών συνεργατών αναφορικά με τη δημογραφία, την αγορά εργασίας, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μετανάστευση, την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στους θεσμούς κ.ά. Η χρονική στιγμή που εκδόθηκε και παρουσιάζεται το Κοινωνικό Πορτραίτο συμβαδίζει με μια περίοδο όξυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και αμφισβήτησης του κοινωνικού κράτους και των θεσμών στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τέσσερις επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ κ. Νικόλα Δεμερτζή με θέμα «Το αξιακό τοπίο μιας κοινωνίας σε κρίση: Τα διλήμματα της Ελλάδας», τον Διευθυντή Ερευνών κ. Διονύση Μπαλούρδο με θέμα «Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα», την Επιστημονική Συνεργάτη κα. Μαρία Πετράκη με θέμα «Διαστάσεις της φτώχειας στην Ελλάδα» και τον ερευνητή κ. Νίκο Σαρρή «Κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα υπό τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ακολούθησε το δεύτερο πάνελ με τίτλο «Πολιτικές προκλήσεις στην Ελλάδα», στο οποίο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Ντάσης και οι ακαδημαϊκοί, κ. Γιώργος Πλειός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κα. Τερέζα Καπέλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μπέρμιγχαμ. Ο κ. Πλειός παρουσίασε «Το κοινωνικό πορτραίτο των μέσων επικοινωνίας στην Ελλάδα» και η κα. Καπέλου ανέπτυξε το θέμα «Αντιδραστικοί παράγοντες στην πολιτική δράση: μια μελέτη των αξιών και των συναισθημάτων στην Ελλάδα».
Μεταξύ του ακροατηρίου, παρευρέθηκε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου