Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 06/02/2018


Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Οι πιο πρόσφατες από αυτές αφορούν σε κατάφωρες παραβιάσεις του εθνικού θαλάσσιου χώρου στην περιοχή των Ιμίων και της Θάσου, αλλά και σε εριστικές δηλώσεις και απειλές που διατύπωσε δημόσια ο προσωπικός συμβούλος του Ερντογάν, Yiigit Bulut.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να διευκρινίσει τη στάση της απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, αλλά και να ενημερώσει σχετικά με ενδεχόμενες δράσεις που σχεδιάζει, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν, καθώς η συνέχιση αυτής της τακτικής, ναρκοθετεί την ειρήνη στην περιοχή. 


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές και προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας

Με τη συμπλήρωση 22 ετών από την κρίση των Ιμίων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, παρατηρούνται συνεχείς προσπάθειες πρόκλησης νέου διπλωματικού επεισοδίου ή ακόμη και ατυχήματος, από την πλευρά των Τούρκων. Η προσέγγιση της Θάσου από 10 αλιευτικά σκάφη, η οποία οδήγησε στην κινητοποίηση του ελληνικού λιμενικού ώστε να τα οδηγήσει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, ήταν η αρχή της τουρκικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών [1]. Ακολούθησαν προκλήσεις κατά τη διάρκεια συμμετοχής του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος σε τελετή για τη μνήμη αποθανόντων Ελλήνων στρατιωτών στα Ίμια, όταν τουρκικά πλοία προειδοποίησαν τους Έλληνες αξιωματούχους πως πλησιάζουν τουρκικά ύδατα και πως πρέπει να αποχωρήσουν [2]. Αποκορύφωμα των προκλήσεων αποτέλεσε το παραλήρημα του Yigit Bulut, προσωπικού συμβούλου του Ερντογάν, ο οποίος απείλησε πως «η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την οργή της Τουρκίας που θα είναι χειρότερη από την επιχείρηση στην Αφρίν», και "υποσχέθηκε" να σπάσει τα χέρια και τα πόδια των αξιωματούχων που θα τολμήσουν να πατήσουν στα Ίμια [3]. 

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Παρακολουθεί τις απαράδεκτες, σε διεθνές επίπεδο, τουρκικές τακτικές; Σκοπεύει να στείλει κάποιο μήνυμα;
β) Ποιες δράσεις σχεδιάζει ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν για την εμπρηστική στρατηγική που ακολουθεί, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στα Βαλκάνια;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου