Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη φτώχεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες συνταξιούχοι


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 09/06/2017


Τη φτώχεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες συνταξιούχοι επεσήμανε με γραπτή του ερώτηση ο Κώστας Χρυσόγονος, ζητώντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των συνταξιούχων που πλήττονται από τις απαιτήσεις των θεσμών για διαρκώς επαχθέστερες μειώσεις συντάξεων.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Την απογοήτευση και τη φτώχεια με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες συνταξιούχοι ως συνέπεια των πολιτικών λιτότητας που απαιτούν και επιβάλλουν τα κράτη – δανειστές, μέσω του «κουαρτέτου» των θεσμών με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφει έρευνα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους. Βασική αιτία των προβλημάτων τους αποτελεί ο συνδυασμός μειώσεων στις συντάξεις με την αύξηση της φορολογίας. Χαρακτηριστικά υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη φτώχεια, τη στιγμή που οι προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε νέα απώλεια εισοδημάτων. Παράλληλα η νέα μείωση λόγω της σταδιακής κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» θα οδηγήσει σε επιπλέον απώλειες [1].

Ερωτάται η Επιτροπή:
α) Έχει εξετάσει μήπως οι απαιτήσεις των «θεσμών» (εξ ονόματος των κρατών – δανειστών) στους οποίους συμμετέχει και η ίδια η Επιτροπή, για διαρκώς επαχθέστερες μειώσεις συντάξεων προσβάλλουν τα δικαιώματα των ηλικιωμένων για αξιοπρεπή ζωή και συμμετοχή στον κοινωνικό βίο, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 25 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης;
β) Ποιες δράσεις σχεδιάζει ώστε να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνταξιούχους;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου