Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ και την υλοποίηση του κοινού πλαισίου στρατηγικής για «μια νέα Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανάπτυξη»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27/06/2017


Τα αποτελέσματα έρευνας της UNICEF που καταδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά, ενώ επισημαίνει ότι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος δεν οδηγεί απαραίτητα σε μείωση της παιδικής φτώχειας και εν γένει των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, παρέθεσε σε γραπτή ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη υπογραφή του κοινού πλαισίου στρατηγικής για «μια νέα Ευρωπαϊκή Αντίληψη για την Ανάπτυξη» από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη, κατά την οποία η εξάλειψη της φτώχειας είναι πρωταρχικός στόχος της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, ο Κ. Χρυσόγονος κάλεσε την Επιτροπή να απαντήσει, αν τα μέτρα λιτότητας που ωθούν στην παιδική φτώχεια συνάδουν με το ανωτέρω πλαίσιο στρατηγικής και πώς αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά. 


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Πρόσφατη έρευνα της UNICEF καταδεικνύει ότι η ΕΕ υπολείπεται στην εξάλειψη της παιδικής φτώχειας και εν γένει στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΕ) [1]. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και στις χώρες υψηλού εισοδήματος κατά μέσο όρο περίπου 1 στα 5 παιδιά ζει σε σχετική εισοδηματική φτώχεια, ενώ 1 στα 8 παιδιά αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Ειδικότερα, η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την παιδική φτώχεια κατατάσσεται στην 31η θέση από τις 41 χώρες της ΕΕ/ΟΟΣΑ. Εκτιμάται ότι το 25,5% των παιδιών στην Ελλάδα ζουν σε σχετική εισοδηματική φτώχεια, ενώ το 39% των παιδιών βιώνουν πολυδιάστατη φτώχεια [2]. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα υψηλότερα εισοδήματα δεν οδηγούν αυτόματα σε βελτίωση της παιδικής φτώχειας, καθώς συχνά συνοδεύονται από εμβάθυνση των ανισοτήτων [3]. Δεδομένου ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη υπέγραψαν πρόσφατα κοινό πλαίσιο στρατηγικής για μια «νέα Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανάπτυξη» με πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, την ενίσχυση της αναπτυξιακής συνεργασίας και γενικά την επίτευξη των ΣΒΕ [4] ερωτάται η Επιτροπή:

1) Συμφωνεί με τα πορίσματα της έρευνας;
2) Θεωρεί ότι η εμμονή στην άσκηση πολιτικών λιτότητας λειτουργεί προς όφελος της ευημερίας των παιδιών και κατ’ επέκταση των πολιτών, και εξυπηρετεί την επίτευξη των συμφωνηθέντων ΣΒΕ;
3) Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους προτίθεται να υλοποιήσει το ανωτέρω πλαίσιο στρατηγικής;

________________________________________
[3] Ibid, σ. 52 επ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου