Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 13/06/2017


Το ζήτημα της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλε στην Επιτροπή. Στηριζόμενος σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται σταθερά στην Ελλάδα κυρίως τα τελευταία 4 χρόνια, κάλεσε την Επιτροπή να λάβει θέση σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα υπό την επίδραση των μνημονιακών μέτρων και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας καταδεικνύεται σημαντική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, ιδίως από το έτος 2013 και μετά. Τούτο είναι αξιοπρόσεκτο, αν ληφθεί υπόψη, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει περιορίσει κατακόρυφα την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Το ποσοστό αύξησης αυτών των ατυχημάτων, (συμπεριλαμβανομένων και των θανατηφόρων) κυμαίνεται σε περίπου 10% ετησίως. Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2017 η αύξηση προσεγγίζει το 15% [1]. Η εν λόγω αύξηση συνδέεται χρονικά με την επιβαλλόμενη εφαρμογή μνημονιακών μέτρων που έχουν συντελέσει στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κατ’ επέκταση στη μείωση των κονδυλίων για τη λήψη μέτρων ασφάλειας από πλευράς των ελληνικών επιχειρήσεων [2]. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, παρατηρείται ότι έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις των εργαζομένων στην εκτέλεση καθηκόντων που εγκυμονούν κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, ακόμα κι αν διαπιστώνουν πλημμελή τήρηση των κανόνων εργασιακής προστασίας [3]. 

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Πώς σχολιάζει τα παραπάνω στοιχεία; Συνάδουν αυτές οι επιπτώσεις με το ευρωπαϊκό δίκαιο;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της παραπάνω προβληματικής;
3) Θεωρεί ότι η επιβολή των μνημονιακών μέτρων έχει ωφελήσει τις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα;

________________________________________
[2] Ibid.
[3] Ibid.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου