Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις τουρκικές προκλήσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 07/02/2017


Το σχόλιο της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις ζήτησε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με γραπτή του ερώτηση ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στην κλιμάκωση της έντασης που φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου, προβαίνοντας σε όλο και περισσότερες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις 138 παραβιάσεις που καταγράφηκαν την 01.02.2017, στις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, την πρόθεση επαναχάραξης των τουρκικών συνόρων, αλλά και την πρωτοφανή αξίωση εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ενωσιακών ελευθεριών για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, με εναλλακτική πρόταση την στέρηση των δικαιωμάτων αυτών από Έλληνες πολίτες. Κλείνοντας την ερώτησή του κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο να σχολιάσει τις ενέργειες αυτές, να παρουσιάσει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την προστασία των συνόρων Ελλάδας και Κύπρου αλλά και να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η Τουρκία φαίνεται ότι κλιμακώνει την ένταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στο Αιγαίο. Από τα τέλη του 2016 έως σήμερα προβαίνει σε ολοένα και περισσότερο εντεινόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου. Αποκορύφωμα τούτων αποτελούν ιδίως οι περίπου 138 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έλαβαν χώρα την 01.02.2017 [1]. Σε συνέχεια δηλώσεων της τουρκικής κυβέρνησης ότι αμφισβητείται η Συνθήκη της Λωζάννης και ότι προτίθεται να επαναχαράξει τα σύνορα της χώρας [2], υποστηρίχθηκε ότι αμφισβητείται και το εδαφικό καθεστώς 130 ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων, ενώ διατυπώθηκε επίσημα ότι στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας στη νήσο Κω αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο [3]. Παράλληλα, κατά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή της Β. Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα, η τουρκική πλευρά αξίωσε εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ενωσιακών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες, στην Κύπρο, ειδάλλως ζήτησε να στερηθούν αυτών των δικαιωμάτων οι Έλληνες πολίτες [4].

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

1. Πώς σχολιάζει αυτές τις ενέργειες; Είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο;
2. Τί μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για την προστασία της ακεραιότητας των συνόρων της Ελλάδας και της Κύπρου από τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις;
3. Σκέφτεται να προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας;


________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου