Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Γραπτή Δήλωση Ευρωβουλευτών για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών και της δημοκρατίας στην Τουρκία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 16/12/2016


Την ανάγκη έντονης αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τα φαινόμενα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συλλήψεις Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία επισημαίνουν δεκαοκτώ Ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες μετά από πρωτοβουλία του Κώστα Χρυσόγονου. Με γραπτή τους δήλωση οι Ευρωβουλευτές τονίζουν το πλήγμα που δέχονται οι πολιτικές ελευθερίες και η δημοκρατία, καθώς και τις εθνοτικές διακρίσεις που υφίστανται οι Κούρδοι στην Τουρκία. Παράλληλα καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης να καταδικάσουν τις διαδικασίες αυτές, οι οποίες παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να αντιδράσουν ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.


Ακολουθεί το κείμενο της γραπτής δήλωσης :

1. Ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών και η προώθηση της δημοκρατίας ανήκουν στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες του κόμματος HDP και εννέα άλλα μέλη του τουρκικού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν στις 03/11/2016 από την τουρκική αστυνομία, μετά την άρση της ασυλίας τους βάσει του νόμου που ψηφίστηκε στις 20/5/2016. Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν σημαντικό πλήγμα κατά των πολιτικών ελευθεριών και της δημοκρατίας στην Τουρκία, με δεδομένο το γεγονός ότι οι συλληφθέντες δεν ασχολούνται με βίαιες δραστηριότητες ή την υποκίνηση βίας και ότι διώκονται από τις τουρκικές αρχές εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων και των απόψεων που εκφράζουν. Η Τουρκία ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό.

3. Το γεγονός ότι όλα τα μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου που συνελήφθησαν ανήκουν στην κουρδική μειονότητα της Τουρκίας υπογραμμίζει τις εθνοτικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι στην Τουρκία.

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης καλούνται να καταδικάσουν αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης καλείται να αντιδράσει, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

6. Η παρούσα δήλωση, συνοδευόμενη από τα ονόματα των υπογραφόντων διαβιβάζονται στην Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης.


Ακολουθούν τα ονόματα των Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν τη γραπτή δήλωση, καθώς και η πολιτική τους ομάδα :

Κώστας Χρυσόγονος, GUE/NGL
Gabriele Zimmer, GUE/NGL
Barbara Spinelli, GUE/NGL
Νίκος Ανδρουλάκης, S&D
Δημήτρης Παπαδημούλης, GUE/NGL
Δημήτρης Παπαδάκης, S&D
Κώστας Μαυρίδης, S&D
Νεοκλής Συλικιώτης, GUE/NGL
Στέλιος Κούλογλου, GUE/NGL
Νικόλαος Χουντής, GUE/NGL
Εύα Καϊλή, S&D
Σοφία Σακοράφα, GUE/NGL
Τάκης Χατζηγεωργίου, GUE/NGL
Matt Carthy, GUE/NGL
Tania Gonzalez Penas, GUE/NGL
Michaela Šojdrová, EPP 
Patricija Sulin, EPP
Marina Albiol Guzman, GUE/NGL  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου