Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αύξηση συγκεντρώσεων μεθανίου στην ατμόσφαιρα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 16/12/2016


Τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση των συγκεντρώσεων μεθανίου στην ατμόσφαιρα επεσήμανε με γραπτή ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής χρησιμοποίησε στοιχεία πρόσφατων επιστημονικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία μέσα στη διετία 2014-2015 αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον δέκα μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) ετησίως, υπερβαίνοντας πλέον τα 1.850 ppb, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι συγκεντρώσεις μεθανίου αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,5 ppb και τόνισε πως πρέπει να εξακριβωθούν τα αίτια του φαινομένου αυτού. Παράλληλα υπογράμμισε πως η δραστική αύξηση του στοιχείου αυτού μπορεί να συντελέσει καίρια στην επιτάχυνση του φαινομένου των κλιματικών μεταβολών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη και κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει, αλλά και τις ενέργειες που σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες οι συγκεντρώσεις μεθανίου (CH4)στον αέρα, ιδίως μέσα στη διετία 2014-2015 αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον δέκα μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) ετησίως, υπερβαίνοντας πλέον τα 1.850 ppb. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι συγκεντρώσεις μεθανίου αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,5 ppb , η παρούσα ραγδαία αύξηση του CH4 οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης, καθώς τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι σαφή. Δεδομένου ότι το μεθάνιο παγιδεύει περίπου 28 φορές περισσότερη θερμότητα σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα, η δραστική αύξησή του μπορεί να συντελέσει καίρια στην επιτάχυνση του φαινομένου των κλιματικών μεταβολών, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη . Με δεδομένες τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών μεταβολών ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τελεί σε γνώση των παραπάνω στοιχείων;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να ανιχνεύσει τα ακριβή αίτια αυτής της μεταβολής και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο στο πλαίσιο της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου