Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου για τις ευθύνες Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 14/12/2016


Την ανάγκη να τιμήσουν την υπογραφή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε με παρέμβασή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως γινόμαστε ακούσιοι θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου με πρωταγωνιστές την Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού αμφότεροι οι θεσμοί, παρότι είχαν συμφωνήσει στη σύστασή της, δεν αποδέχονται τη γνωμοδότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ζητήματα σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τα καταστροφικά αποτελέσματα πιθανής απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα. Έκλεισε την παρέμβασή του καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τιμήσουν την υπογραφή τους αποδεχόμενοι τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τόνισε πως οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=B_mzYsgVzOE


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε ακούσιοι θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου με πρωταγωνιστές την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διότι αμφότεροι οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση στη συγκρότηση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους και κοινής αποδοχής η οποία θα γνωμοδοτούσε για τα ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή γνωμοδότησε και γνωμοδότησε το αυτονόητο, ότι πρέπει δηλαδή να επανέλθει η ισχύς των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο και ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να απελευθερωθούν πλήρως οι ομαδικές απολύσεις, πράγμα το οποίο θα συντελούσε στην πραγματικότητα όχι σε μείωση αλλά σε αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα στην οποία βρίσκεται στο 23% του εργασιακού πληθυσμού. Συνεπώς καλούνται και η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τιμήσουν ουσιαστικά την υπογραφή τους αποδεχόμενοι τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Pacta sunt servanda.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου