Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Αρνητικές οι συνέπειες της γήρανσης του εργατικού δυναμικού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 23/08/2016


Τις αρνητικές συνέπειες της γήρανσης του εργατικού δυναμικού υπογράμμισε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Στηριζόμενος σε μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ευρωβουλευτής τόνισε τους κινδύνους που προκύπτουν για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού. Παράλληλα υπογράμμισε πως το ζήτημα αυτό αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας κινδυνεύει να μειωθεί στο μισό και ζήτησε από την Επιτροπή να παρουσιάσει την πολιτική της ως προς το ζήτημα. Παράλληλα αναρωτήθηκε αν στην περίπτωση της Ελλάδας λαμβάνεται υπόψη το συγκεκριμένο πρόβλημα κατά τον σχεδιασμό των μνημονιακών πολιτικών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σε πρόσφατη μελέτη οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του οργανισμού, διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξής της εξαιτίας της αναμενόμενης στις επόμενες δύο δεκαετίες αύξησης των εργαζομένων 55-64 ετών στο 20% του εργατικού δυναμικού. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υπολογίζουν πως τούτο οδηγεί σε μείωση της συνολικής παραγωγικότητας κατά 2% με 4%. Αυτό εξηγείται, διότι υπολογίζεται πως η παραγωγικότητα ενός εργαζόμενου κορυφώνεται στην ηλικία μεταξύ 40 και 50 ετών, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί πτωτική πορεία.
Ιδιαίτερα έντονο προβλέπεται ότι θα είναι το πρόβλημα στον ευρωπαϊκό Νότο (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού ο ρυθμός αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας σχεδόν θα μειωθεί στο μισό ειδικά στη (χειρότερη όλων) περίπτωση της Ελλάδας. Το δημογραφικό πρόβλημα συνιστά επομένως τεράστια πρόκληση, δεδομένου ότι μικρότερη παραγωγικότητα θα οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα του χρέους και γενικότερα για τα δημόσια οικονομικά.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Διαθέτει κάποια πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος γενικά;
2. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, λαμβάνεται υπόψη το ανωτέρω πρόβλημα στο σχεδιασμό των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβληθεί στη χώρα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου