Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για τους νέους κανόνες ως προς τα περιουσιακά δικαιώματα συζύγων και καταχωρημένων συντρόφων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 23/06/2016


Τη θέση του ως προς το ζήτημα των νέων κανόνων σχετικά με τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων και καταχωρημένων συντρόφων προέβαλε με ομιλία του ο Κώστας Χρυσόγονος. Μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στα κράτη-μέλη αναμένεται να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ζευγαριών υπηκόων διαφορετικών κρατών-μελών, τόσο με την επιλογή νομοθετικού πλαισίου που θα εφαρμόζεται στα περιουσιακά τους στοιχεία όσο και με την καθιέρωση της αμοιβαίας αναγνώρισης αποφάσεων που έχουν εκδοθεί σε διαφορετικά κράτη-μέλη. Σχετικά με τη διαδικασία τόνισε πως είναι λυπηρό το γεγονός πως η αρχική πρόταση της Επιτροπής το 2011 δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πενταετή καθυστέρηση. Παράλληλα υπογράμμισε πως εξίσου λυπηρό είναι το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται απλώς να εκφράσει μια γνώμη για ένα θέμα που αφορά χιλιάδες πολίτες, αφού θα έπρεπε τέτοιου είδους ζητήματα να εμπίπτουν στον τομέα της συναπόφασης ώστε το Κοινοβούλιο να εκφράζεται εκ μέρους των πολιτών ως ισότιμος εταίρος στη νομοθετική διαδικασία.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=JtA88mv1cOM


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Δίνουμε σήμερα την έγκρισή μας για τη θέσπιση ενισχυμένης συνεργασίας στους τομείς της διεθνούς δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου και της αναγνώρισης και εκτέλεσης αποφάσεων στα ζητήματα περιουσιακών σχέσεων συζύγων και καταχωρημένων συντρόφων. Οι νέοι κανόνες μεταξύ των 18 κρατών-μελών που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο καθεστώς ενισχυμένης συνεργασίας αναμένεται να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή ζευγαριών υπηκόων διαφορετικών κρατών-μελών, με την επιλογή ενός νομοθετικού πλαισίου που θα εφαρμόζεται στα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς και με την καθιέρωση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων που εκδίδονται σε διαφορετικά κράτη-μέλη.
Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η αρχική πρόταση της Επιτροπής το 2011 δεν προχώρησε λόγω έλλειψης ομοφωνίας στο Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσει πέντε χρόνια να θεσπίσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Είναι επίσης λυπηρό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχει απλώς τη γνώμη του στα ζητήματα οικογενειακού δικαίου όπως αυτό που συζητούμε σήμερα και που έχει άμεσες επιπτώσεις σε χιλιάδες ζευγάρια σε όλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομοθετικές πρωτοβουλίες για ανάλογα ζητήματα θα έπρεπε να εμπίπτουν στον τομέα της συναπόφασης, ώστε να μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο άμεσος εκπρόσωπος των Ευρωπαίων πολιτών να έχει λόγο σαν ισότιμος εταίρος στη νομοθετική διαδικασία και να επηρεάζει αποφασιστικά τις εξελίξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου