Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Καθυστερημένη και φοβική απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου για την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας προς το Ισλαμικό κράτος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 24/05/2016


Με τέσσερις μήνες καθυστέρηση και φοβικό τρόπο αντέδρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας στην ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας προς το Ισλαμικό κράτος. Ο Ευρωβουλευτής είχε σταθεί στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ κ. Μοσέ Γιαλόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές του έτους, με τις οποίες καλούσε τη Τουρκία να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ισλαμιστών τρομοκρατών μέσω της ανοχής στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Στην απάντησή της η κα Mogherini αρνήθηκε την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος της Τουρκίας, την οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει σημαντικό εταίρο στη μάχη κατά του Νταές. Παράλληλα αρκέστηκε σε αερολογίες για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Τουρκία, περιγράφοντας διάφορες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και πλάνα που έχουν αναγγελθεί για το μέλλον.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης :

Στις 26-01-2016 ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Μοσέ Γιαλόν, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να χρηματοδοτεί την ισλαμική τρομοκρατία, μέσω της ανοχής στο λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς και να παρεμποδίσει τη διακίνηση τζιχαντιστών μέσα από το έδαφός της από την Ευρώπη προς τις περιοχές ελέγχου του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και αντίστροφα.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος :
1. Τελεί σε γνώση περιστατικών όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ;
2. Θα ήταν διατεθειμένη να εξετάσει και προτείνει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες αυτές;


Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κας Mogherini (24.5.2016)

Η Ύπατη Εκπρόσωπος δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία έχει επωφεληθεί οικονομικά από το εμπόριο και το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Νταές. Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο στον συνασπισμό κατά του Νταές, όπως αναγνωρίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Φεβρουαρίου 2015.
Η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ απαιτεί ουσιαστικότερο διάλογο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ εξακολουθεί να ενθαρρύνει την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί σταδιακά με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, τις δηλώσεις της ΕΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου 2015 και κατά τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου στις 25 Ιανουαρίου 2016, συμφωνήθηκε να επεκτείνουμε και να εντείνουμε τον πολιτικό διάλογο σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου 2015 εκφράστηκε, επίσης, ικανοποίηση για τη συνεργασία με την Τουρκία σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και κοινές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτές οι σημαντικές δεσμεύσεις αποτελούν συμπλήρωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το Συμβούλιο είναι πρόθυμο να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο καθορισμένων πλαισίων. Έχει, επίσης, αναγγελθεί μια δέσμη μέτρων ύψους 1 δις EUR για την περίοδο 2015-2016 για την εφαρμογή της «στρατηγικής της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ, καθώς επίσης και για την απειλή που συνιστά το Νταές» , όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Μαρτίου 2015.
Η Τουρκία είναι ενεργό μέλος της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης, της οποίας οι συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές αντιμετωπίζουν το θέμα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας συμβουλεύοντας τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ένα σταθερό νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Η Τουρκία δεσμεύεται από την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν τα πρόσωπα και τις οντότητες που συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Νταές. Η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου εμπορίου με το Νταές, αποτέλεσε σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια του ειδικού σεμιναρίου ΕΕ-Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τον περασμένο Ιούνιο και θα αποτελέσει θέμα προτεραιότητας στον προγραμματισμένο διάλογο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αργότερα κατά το τρέχον έτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου