Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Σε οριακό επίπεδο οι συνθήκες μεταχείρισης των ψυχικά ασθενών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 21/12/2015


Το ζήτημα των κάκιστων συνθηκών μεταχείρισης των ψυχικά ασθενών ανέδειξε με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε τις επιπτώσεις των ακραίων πολιτικών λιτότητας οι οποίες έχουν οδηγήσει σε έλλειψη προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής στις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υπόκεινται σε ξεπερασμένες και συχνά αναχρονιστικές θεραπείες.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Παρά τις συνεχείς προόδους της ψυχιατρικής επιστήμης, στη σύγχρονη Ευρώπη δυστυχώς συναντούμε ακόμη και σήμερα περιπτώσεις εφαρμογής ξεπερασμένων πρακτικών στους ασθενείς. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε υποστελέχωση τις ψυχιατρικές δομές και σε εφαρμογή αναχρονιστικών θεραπειών στους ασθενείς ώστε η πλειοψηφία των εμπλεκομένων να κάνει λόγο για ένα μείγμα “φυλακής με θεραπεία”, αντί για επιστημονική αντιμετώπιση των περιπτώσεων ψυχιατρικής φύσεως[1].
Παράλληλα οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη στον ελληνικό πληθυσμό ως αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του κοινωνικού αποκλεισμού έχουν αυξηθεί, με το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) να υπολογίζεται ότι πάσχουν από κάποια μορφή της νόσου[2]. Έτσι φαίνεται ότι οι ψυχικά ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας των απάνθρωπων πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται και οι οποίες στερούν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες τα απαραίτητα εφόδια υποστήριξης των ασθενών και καθυστερούν την αναγκαία ψυχιατρική μεταρρύθμιση[3].

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Είναι ενήμερη για τις βελτιώσεις που απαιτούνται στην ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα;
β) Τι σκοπεύει να κάνει, ως μέλος της τρόικας, ώστε να υποστηρίξει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς ψυχικά ασθενείς;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου