Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη θρησκευτική μισαλλοδοξία στα Βαλκάνια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 23/6/2015


Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΄Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι σχετικά με τα πορίσματα έκθεσης του ΟΗΕ που αποκαλύπτουν σημαντική ροή τρομοκρατών από υποψήφιες ή δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες των Βαλκανίων προς τις δυνάμεις του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία και το Ιράκ υπέβαλε σήμερα ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, επισημαίνοντας έτσι την προφανή αποτυχία της βαλκανικής πολιτικής της ΕΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με έκθεση που υπέβαλε πρόσφατα επιτροπή εμπειρογνωμόνων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της al Qaeda, [1] στη Συρία και το Ιράκ πολεμούν στο πλευρό της εγκληματικής οργάνωσης του "Ισλαμικού Κράτους" περισσότεροι από 25.000 ξένοι μαχητές προερχόμενοι από περισσότερες από 100 χώρες. Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που τροφοδοτούν με ανθρώπινο δυναμικό τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τρεις χώρες των Βαλκανίων.
Στις χώρες αυτές η ΕΕ έχει αναλάβει ειδικό ρόλο, υπογράφοντας διεθνείς συμφωνίες, οργανώνοντας αποστολές, ορίζοντας ειδικούς απεσταλμένους και αναγνωρίζοντας το καθεστώς της υποψήφιας ή δυνάμει υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Το γεγονός ότι το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία με τον σχετικά μικρό πληθυσμό τους συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους τροφοδότες του "Ισλαμικού Κράτους" υποδηλώνει ότι οι αρχές εκεί ανέχονται ή υποθάλπουν τη θρησκευτική μισαλλοδοξία η οποία εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο και ενώνεται με τρομοκράτες που υπονομεύουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αντίθετα από τους στόχους και τις αξίες της Ένωσης (άρθρο 3 παρ. 5 ΣΕΕ).
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος αν και ποια μέτρα σκοπέυει να λάβει για να διορθώσει την προφανή αποτυχία της βαλκανικής πολιτικής της ΕΕ.

_____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου