Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την κατάργηση των τελών και εισφορών των εταιρειών τηλεφωνίας υπέρ ΟΤΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 2/3/2015


Επιλεκτική (μη) ευαισθησία για την τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας περί έμμεσων κρατικών ενισχύσεων υποδηλώνει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου σε σχέση με την απαλλαγή των εταιρειών τηλεφωνίας από δημοτικά τέλη και φόρους. Αν και παραδέχεται ότι "ενδέχεται να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ διαφόρων τομέων" η Επιτροπή πληροφορεί τον ευρωβουλευτή ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει καν πληροφορίες για το ζήτημα από τις ελληνικές αρχές!

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης.

Ερώτηση:

Στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας υφίστανται διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή τελών και εισφορών από τρίτους υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα οποία αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εσόδων τους, ώστε να επιτελέσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργία τους (άρθρο 102 του ελληνικού Συντάγματος).
Με πρόσφατη νομοθετική διάταξη (άρθρο 60 Ν. 4313/2014), οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών, φόρων ή εισφορών στους ΟΤΑ για την εγκατάσταση, εκμετάλλευση, συντήρηση, επισκευή και αντικατάσταση δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και κάθε είδους συναφών ευκολιών, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα δέσμευσης κοινόχρηστων χώρων, χωρίς να υπάρχει καμιά υποχρέωσή τους για οποιοδήποτε άλλο τέλος, φόρο ή εισφορά, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας που επιτάσσει την ίση μεταχείριση με άλλους τομείς δραστηριότητας που εξακολουθούν να είναι υπόχρεοι αντίστοιχων τελών και εισφορών.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Σκοπεύει να ζητήσει περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να κρίνει σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση;

Απάντηση:

Η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία καταγγελία σχετικά με την κατάσταση που αναφέρει ο κ. βουλευτής· ούτε έχει λάβει άλλες ενδείξεις που θα επισήμαιναν στρεβλωτικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της φορολόγησης των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από την ερώτηση, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα αντιμετωπίζονται ισότιμα, ενδέχεται όμως να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ διαφόρων τομέων. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Επιτροπή δεν σκοπεύει στο παρόν στάδιο να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου