Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την επιστολή του κ. Κοστέλο σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 23/03/2015


Ερώτηση για την πρόσφατη προκλητική επιστολή του επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με την Ελλάδα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της τρόικα από τον Ιούλιο του 2014, σε πρόσφατη επιστολή του χαρακτήρισε την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως «μονομερή και αποσπασματική ενέργεια, η οποία είναι ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου»[1].
Εν τούτοις, λίγες μέρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και ότι ελπίζει στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση της ως τον Ιούνιο, αποδεικνύοντας έτσι πως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όχι μόνο δεν συνιστά μονομερή ενέργεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αντίθετα, προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Πώς συνάδει το περιεχόμενο της επιστολής του υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις μεταγενέστερες δηλώσεις του Προέδρου της;
2. Σε ποιο βαθμό μπορεί να διασφαλίσει πως οι μετέχοντες στα τεχνικά κλιμάκια που αποστέλλονται στην Ελλάδα δεν μένουν προσκολλημένοι στις ρυθμίσεις των Μνημονίων Συνεννόησης αρνούμενοι να δουν την αποτυχία των εκεί περιλαμβανόμενων μέτρων και αγνοώντας το μεταγενέστερο πλαίσιο συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου