Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αποψίλωση της Ελλάδας από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 09/01/2015



Ερώτηση για τη μείωση των εργασιακά ενεργών πολιτών στην Ελλάδα, όπως προέκυψε από πρόσφατη μελέτη της τράπεζας Eurobank, κατέθεσε ο  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν μεγάλο κύμα εκροής μεταναστών στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας, καταγγέλλοντας τα καταστροφικά αποτελέσματα που απέφερε η οικονομική, δημοσιονομική και εργασιακή πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την τρόικα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Eurobank που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2014 [1], η απασχόληση στην ελληνική οικονομία από το Μάιο του 2008 έως τον Σεπτέμβριο 2014 μειώθηκε κατά 1.047.000 άτομα και το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας ηλικίας 15 έως 74 ετών μειώθηκε κατά 347.520 άτομα στο ίδιο διάστημα. Τούτο οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην εκροή μεταναστών προς το εξωτερικό για εύρεση εργασίας. Δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω χρονικού διαστήματος η οικονομική, δημοσιονομική και εργασιακή πολιτική σχεδιαζόταν από την τρόικα (με συμμετοχή κατά τα 2/3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και επιβαλλόταν από αυτή στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Είναι λογικά δυνατό να ανακάμψει η οικονομία οποιασδήποτε χώρας όταν αυτή αποψιλώνεται σταδιακά από τον εργασιακά ενεργό πληθυσμό της;
2) Είναι η Επιτροπή διατεθειμένη να αναγνωρίσει δικά της λάθη στο σχεδιασμό της πολιτικής που οδήγησε στα προαναφερόμενα καταστροφικά αποτελέσματα;



[1] http://www.avgi.gr/article/5156204/eurobank-pligma-gia-tin-oikonomia-i-fugi-ellinon-sto-exoteriko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου