Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την παραβίαση των δικαιωμάτων εγκύων και εμβρύων από τις μνημονιακές πολιτικές



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 14/01/2015



Ερώτηση για την παραβίαση δικαιωμάτων των παιδιών και των εγκύων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, επισημαίνοντας ότι, ως συνέπεια των μνημονιακών περικοπών, κρίσιμες εξετάσεις για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ και ότι, ως συνέπεια, έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των νεκρών εμβρύων.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται το δικαίωμα των παιδιών στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους, ενώ το άρθρο 35 εγγυάται το δικαίωμα του καθενός για προληπτική φροντίδα της υγείας του. Ωστόσο, στην Ελλάδα σήμερα, ως αποτέλεσμα των περικοπών στη δημόσια δαπάνη για την υγεία που έχει επιβάλει η τρόικα, αποτελούμενη κατά τα 2/3 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρίσιμες εξετάσεις για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ. Έτσι π.χ. η δαπάνη της εξέτασης για την κυστική ίνωση (διαδεδομένο κληρονομικό νόσημα), κόστους άνω των 500 ευρώ, πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου από την έγκυο[1] και δεδομένου ότι πολλές Ελληνίδες δεν διαθέτουν το ποσό αυτό, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ίδιων και των εμβρύων ή των νεογέννητων παιδιών τους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που δημοσιεύτηκε πέρυσι, κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής των δολοφονικών μνημονιακών πολιτικών, το ποσοστό των νεκρών εμβρύων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 21,1 %,[2] όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε από μελέτες του Πανεπιστημίου του Cambridge.[3]

Ερωτώνται η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν σκοπεύουν να σεβασθούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου