Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου στην ΕΚΤ για την έννοια νομισματικής χρηματοδότησης κρατικού χρέους


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ερώτηση σε σχέση με την έννοια νομισματικής χρηματοδότησης κρατικού χρέους υπέβαλε στις 11 Δεκεμβρίου 2014 ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δύο προτάσεις της οικονομικής θεωρίας που έχουν διατυπωθεί κάνουν αναφορά για εναλλακτικά σενάρια τα οποία ο Κ. Χρυσόγονος καλεί την ΕΚΤ να πάρει θέση αν μπορεί να τις εξετάσει ως πιθανές λύσεις για τη διαχείριση με όρους βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των κρατών της ευρωζώνης.



Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
Προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στις 4/12/2104 ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σε τι αναφέρονται οι σχετικές με το ζήτημα της μη-βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους θέσεις πολιτικών κομμάτων κρατών της ευρωζώνης (Podemos και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά "αν αναφέρονται σε μέτρα νομισματικής χρηματοδότησης κάτι τέτοιο απαγορεύεται  από τις ευρωπαϊκές συνθήκες". Στην οικονομική θεωρία έχουν διατυπωθεί: α) η πρόταση αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενός σημαντικού μέρους του ήδη υφιστάμενου δημόσιου χρέους των κρατών της ευρωζώνης σε τρέχουσες τιμές, μετατροπής του σε ομόλογα μηδενικού κουπονιού και επαναγοράς του χρέους αυτού στο μέλλον, όταν η σχέση του προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί στο 20%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περιθώρια για πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης της συνοχής της ευρωζώνης(1) , β) η πρόταση για δημιουργία ενός "οχήματος" ειδικού σκοπού στο οποίο τα κράτη της ευρωζώνης θα εκχωρήσουν τα μελλοντικά τους έσοδα από την έκδοση χρήματος από την ΕΚΤ, ώστε αυτό να αγοράσει, με κεφάλαια που θα δανείζεται, δημόσιο χρέος των κρατών με σκοπό τη μείωσή του σε αποδεκτά επίπεδα (2).

Ερωτάται η ΕΚΤ αν θεωρεί ότι η υλοποίηση της μιας ή της άλλης από τις ανωτέρω προτάσεις θα συνιστούσε απαγορευμένη, κατά την άποψή της, νομισματική χρηματοδότηση ή όχι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου