Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τα προβλήματα στη δημόσια υγεία λόγω των μνημονιακών πολιτικών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 12/12/2014



Ερώτηση για την παραβίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του δικαιώματος στην υγεία στην Ελλάδα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
Ο ευρωβουλευτής σχολίασε την έλλειψη ιατρικού προσωπικού  στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τα χαμηλά ποσά που διατίθενται στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και στη δημόσια υγεία εν γένει, επισημαίνοντας πως οι μνημονιακές αυτές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων.  Κατέληξε ρωτώντας την Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Tο άρθρο 35 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προστατεύει το δικαίωμα στην υγεία, ενώ το άρθρο 7 παρ. 1 εδ. ε΄ του Κανονισμού 472/2013 επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό του δικαιώματος στην υγεία κατά το σχεδιασμό της μακροοικονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο η τρόικα, στην οποία μετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλει στην Ελλάδα πολιτικές που κατεδαφίζουν τη δημόσια υγεία και οδηγούν σε διαρκή αύξηση του αριθμού των θανάτων κάθε χρόνο (από 108.316 το 2009 στους 116.670 το 2012)[1].  Ειδικότερα, οι γιατροί που συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία δεν αντικαθίστανται με νέους διορισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση  των νοσοκομείων και να καθίσταται προβληματική έως αδύνατη η λειτουργία τους[2].
Το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα ήταν 7% το 2009 (χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που βρισκόταν στο 7,5% το έτος εκείνο) και μειώθηκε στο 6,2% το 2012, ενώ ειδικότερα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δις ευρώ το 2009 στα μόλις 2 δις ευρώ το 2014, ή 183 ευρώ κατά κεφαλή, έναντι μέσου όρου 322 ευρώ των χωρών του ΟΟΣΑ[3].

Ερωτάται η Επιτροπή πότε προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου