Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή του Κώστα Χρυσόγονου στις 27.10.2014 προς την Καγκελάριο της Γερμανίας



Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε,

τον Οκτώβριο του 2014 εορτάζεται η επέτειος των 70 ετών από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από το ελληνικό έδαφος. Στα τριάμισι χρόνια της κατοχής (Απρίλιος 1941 - Οκτώβριος 1944) η Ελλάδα υπέστη τρομακτική απώλεια ανθρώπων και τεράστιας έκτασης καταστροφές. Παρά ταύτα, το 1953 στη διάσκεψη του Λονδίνου για το προπολεμικό γερμανικό χρέος η χώρα μου συμφώνησε να διαγράψει το 62% του κεφαλαίου του χρέους εκείνου και να συνδέσει το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου το γερμανικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.  Έτσι η Γερμανία απέκτησε ξανά πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Πάνω στο θεμέλιο της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 σε συνδυασμό με το σχέδιο Μάρσαλ οικοδομήθηκε το μεταπολεμικό γερμανικό οικονομικό "θαύμα" και σήμερα η χώρα σας θεωρείται ως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στο ίδιο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονταν η Γερμανία τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα: μετά από τεσσεράμισι χρόνια μνημονίων και οικονομικής κατάρρευσης το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από το 120% στο 175% του ΑΕΠ της, η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα-ρεκόρ του 27% και εκατομμύρια Έλληνες αδυνατούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες. Είναι φανερό ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν η προαναγγελία μιας έστω και περιορισμένης εξόδου στις αγορές προκάλεσε ραγδαία άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων, ανάλογη των εφιαλτικών ημερών της άνοιξης του 2010.
Έχοντας πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη χώρα σας τη δεκαετία του 1980 εκτίμησα το ρεαλιστικό και πρακτικό πνεύμα, αλλά και την προσήλωση σε ηθικές αρχές και αξίες της μεγάλης πλειονότητας των Γερμανών πολιτών. Για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι, εάν εσείς, ως καγκελάριος, αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία (δηλαδή διαγραφή του 62% του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους προς τη Γερμανία και σύνδεση του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, κατά το πρότυπο της συμφωνίας του Λονδίνου) η γερμανική κοινή γνώμη θα αντιληφθεί την ανάγκη να ανταποδώσει σήμερα η Γερμανία τη χειρονομία που έκανε η Ελλάδα το 1953. Τούτο άλλωστε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σπουδαίο βήμα για να δείξετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας σε ένα κράτος-μέλος της Ένωσης που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα την προσήλωσή σας στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου